Saturday, February 11, 2017

Assalamualaikum..

Apa khabar semua para pengunjung blog cubitsanasini.blogspot.my? Masih ternantikan entri dari penulis ketika ini? :) Harap bersabar..oleh kerana sekarang ini penulis sedang dalam proses menaip entri terbaru iaitu Jalan-jalan di Melaka untuk kali kedua dalam blog ini. Sebelum ini pada tahun 2015 penulis telahpun menaip entri berkaitan seperti ini, rujuk link tersebut di sini. Akan tetapi entri terbaru ini akan fokus pada cuti singkat selama 2 hari di Bandaraya Melaka Bersejarah. Kami beritga aje sebagai sebuah keluarga kecil yang comel. :) Alhamdulillah..plan kali ini walaupun jaraknya tak berapa jauh tapi sudah memadai bagi memenatkan tangan yang memandu dan kaki yang berjalan sana-sini sambil mengeluarkan titik peluh seketika waktu. Yelahkan..bukannya tak bawak baby stroller, tapi disebabkan semangat untuk dukung anak, maka tinggal sahaja stroller di dalam kereta. Ayah masih kuat lagi untuk dukung alisha tau! ;) Pada masa yang sama dapatlah juga membakar lemak2 tepu yang melekat pada dinding usus ni. hehehe..

Pada mulanya ingatkan nak ke Melaka waktu cuti CNY baru-baru ni. Sebab kami balik kampung di Muar oleh kerana menghadiri majlis perkahwinan saudara sebelah isteri. Bagus juga cadangan tu, cuma penulis fikirkan sekiranya nak berjalan di Melaka waktu CNY, hurm..mungkin jalan akan jem dari Muar sampailah ke Melaka. Jadi kami pun lupakanlah seketika hasrat tersebut sementara famili adik ipar dan biras mengambil peluang tersebut untuk berjalan ke Melaka. Tak mengapalah..walaupun si kecil comel alisha menangis teresak-esak sebab tak dapat follow sepupu-sepapat yang lain, kami fikir elok tunda ke satu tarikh yang lain. Sabar yer anak ayah!Kami buat keputusan untuk cuti sehari sebelum Thaipusam iaitu hari rabu, birthday Alisha Safiya yang ke 3 tahun. Jadi dapatlah free satu hari cuti dan dua hari lagi cuti jumaat-sabtu seperti biasa. Oleh kerana pagi hari rabu tersebut check-up alisha di klinik berdekatan, maka kami bertolak ke Melaka sebelum tengahari dan terus brunch di JR tulang Cafe, Senai. Alhamdulillah..untuk penginapan satu malam, kami dapat harga terbaik dari agoda dengan menginap di Hatten Hotel, Melaka. Amat jarang nak dapat harga sebegini untuk hotel bertaraf 4 bintang.

Dapatlah juga promotion yang baik dari agoda. ;) Kalau kena dengan harga dan tarikhnya, pasti kami akan gunakan lagi khidmat agoda untuk booking hotel lain pula secara online. Kelas! Isteri penulis sememangnya pandai mencari-cari penginapan dengan menggunakan apps seperti agoda secara dalam talian. Penulis pula tak kisah menginap di hotel 3 atau 4 bintang asalkan selesa. Maklum sajalah, kalau kami nak ke Melaka bukannya sampai nak bermalam pun, disebabkan kalau balik ke Muar biasanya akan jalan Ke Melaka sekali. Jadi untuk jalan-jalan kali ini kami anak-beranak akan menginap di Hotel. Yeayy!! Sudah tentulah seronok. :)

Jadi untuk perancangan ke Melaka kali ini, kami sekeluarga pergi ke The Shore Oceanarium, Toy Museum, Jalan-jalan sekitar bandaraya Melaka dan juga Safari Wonderland, A'Famosa Resort. Untuk ke entri seterusnya, Jalan-jalan di Melaka Sempena Birthday Alisha Safiya - Part 2. Klik link ini.

Wasalam..
Jeffri Rahman
Producer | Cinematographer | Voice over acting

Share:

0 comments:

Post a Comment