Wednesday, December 6, 2017

SNAPDRAGON 835 jadi taruhan Windows PC keluaran QUALCOMM

Ada masanya setiap gajet melaksanakan sesuatu  FUNGSI dan TUGAS yang berbeza. Kemungkinan smartphone korang berprestasi tinggi dan mampu untuk bertahan 3 hari duduk dalam poket akan tetapi hanya mampu untuk melakukan beberapa fungsi dan tugas sahaja. Manakala komputer korang yang sememangnya boleh melaksanakan tugas dan fungi yang berat pula tidak muat nak dibawa masuk ke dalam beg dan sewaktu dengannya. Kenapa begitu? kerana semuanya ada fungsi dan tujuan tersendiri. Tetapi sekarang semuanya telah berubah. Anda boleh menonton movie online, main games pun online berserta buat kerja yang serius pada beberapa device seperti smartphone, laptop, tablet dan yang lebih best ialah boleh digunakan di mana sahaja anda berada. Setiap device mampu melakukan segala-galanya.

Disebabkan itu player dalam industri teknologi faham akan arah tujuan semasa. Kita ambil contoh Samsung DeX yang bermampuan untuk menjadikan smartphone Samsung korang seakan-akan desktop PC. Kemudian Apple iPad pula memecahkan tembok antara komputer dan smartphone. Terkesan daripada itu Google pula melancarkan Pixelbook sama seperti iPad, laptop hanya pada nama sahaja.


Sumber imej: http://www.samsung.com/global/galaxy/apps/samsung-dex/images/apps_dex_feature06_pc_v1.jpg

Dan sekarang ini company terbesar dalam pembuatan chip silicon smartphone, Qualcomm cuba untuk melangkah lebih jauh lagi. Mereka membuat pengumuman terbuka terhadap hasil projek bersama Microsoft bagi membangunkan PC seperti komputer Windows akan tetapi performance sama seperti  high-end smartphone. Antara features menarik pada PC ini ialah boot dengan pantas, adanya connection LTE dan mampu bertahan sehingga 20 jam penggunaan. Yang paling BEST ialah mereka menggunakan Chip Snapdragon 835 yang mana kita semua tahu kebanyakan smartphone yang high end pada tahun 2017 menggunapakai chip ini. Qualcomm dan Microsoft pernah menggembar-gemburkan berita mengenai "PC generasi baru" sebelum ini melalui jalinan perkongsian dan akhirnya telah menjadi realiti. Terbaek! Sila cek poket korang!  

Sumber imej: https://cnet4.cbsistatic.com/img/3fj3j0D9PFIx4CnjHqaGuQmUXFc=/830x467/2013/01/03/cbcbb47a-67c2-11e3-a665-14feb5ca9861/HP_Envy_x2_11t-g---_with_2gb_433mhz_LPDDR2_SDRAM_64gb_solid_state_drive_35540592_02.jpg

Everything Machines
ASUS dan HP antara company pertama bina peranti Snapdragon menggunakan sistem operasi Windows 10 S. Sementara HP Envy X2 berupa tablet dengan berat 1.5 pound (tak sampai sekilo pun) mampu bertahan selama 20 jam sekali caj dan lebih nipis dari iPhone korang yer. Kalau kita lihat Asus NovaGo pula ianya kelihatan seperti sebuah laptop dengan keyboard berserta trackpad dengan skrin berukuran 13.3 inci. Kedua-dua peranti ini (HP Envy X2 dan NovaGo) menggunakan sistem operasi Windows. Jangan jeles sekiranya kedua-dua peranti ini lebih menarik dari Windows machine korang.
Sumber imej: http://www.unbox.ph/wp-content/uploads/2016/11/Unbox-276-Qualcomm-Feat.jpg

Oleh kerana chip Snapdragon 835 sangat kecil saiznya dan amat sesuai untuk smartphone yang ultra nipis pada zaman moden sekarang ini, ianya sangat mudah untuk dimuatkan ke dalam PC yang juga ultra nipis. Apahal la company semua nak buat nipis2 ni! Aku duduk penyek jugak PC ni!   OK..iklan jer tu. Jangkaan Qualcomm dalam pelan jangka panjang ialah, peranti tersebut mungkin akan berubah kepada bentuk lain dan beroperasi dalam platform lain pula. Sebagai contoh kita boleh lihat Google Chromebook. Oleh kerana asas (foundation) kepada teknologi tersebut adalah sama, company pembuat PC mula melabur dalam pembuatan smartphone. begitu juga dengan AMD dan Qualcomm bekerjasama untuk membangunkan PC berkelajuan tinggi yang dilengkapi dengan teknologi selular. Disebabkan itu peranti ini amat pantas diserap ke dalam market arus perdana. Woosh! market tengah baik memanglah ada yang beli.
Sumber imej: https://zdnet2.cbsistatic.com/hub/i/r/2017/05/31/8ecac833-de1e-4b57-b304-9530067f6b53/resize/770xauto/7422e2f56f5ff897d7b8b9330bef3597/always-connected-pc.jpg

Sebelum ni Microsoft pernah cuba bangunkan PC sebegini (Always Connected PC) dengan platform mereka tetapi tidak memberangsangkan atau senang cerita tak bagus. Tak semua apps boleh digunapakai mengikut kehendak pengguna. Nasib baiklah Qualcomm belajar dari peristiwa ni. Kalau korang beli device  jenis "Always Connected PC" ni, apa yang korang dapat ialah Windows 10 complete siap dengan teknikal support. Tapi janganlah korang bandingkan jenis PC ni dengan laptop Intel korang tu, memang tak samalah. Tapi dengan chip 835 ni sudah memadai untuk melakukan tugas-tugas biasa. Ya itulah dia FUNGSI dan TUGAS Always Connected PC, dicipta untuk tahan lebih lama dan mudahalih. Senang untuk dibawa ke mana-mana hatta dalam tandas sekalipun.

Qualcomm juga berkata tentang potensi market untuk PC berkeupayaan LTE 5G pada masa akan datang. Kalau korang nak tahu company Qualcomm ni memang heavily promote 5G. Korang tunggu jelah masanya nanti yer. Just siapkan duit and walaaa...


Artikel ini telah diterjemah dari laman web berikut dan telah ditambah rempah ratus yang secukupnya bagi tujuan lite reading. : https://www.wired.com/story/qualcomm-building-pcs-out-of-smartphone-parts/ 

Jeffri Rahman
Producer | Cinematographer | Voice over


Share:

0 comments:

Post a Comment