Monday, April 25, 2016

Sejarah Johor dalam Pelbagai Perspektif

Bersama Pensyarah UTM dan juga Penulis buku Sejarah Johor dalam Pelbagai Perspektif, Dr. Kassim Thukiman.

Assalamualaikum..apa khabar semua para pengunjung laman web cubitsanasini.blogspot.my. Maaflah kalau dah lama tak update entri terbaru dalam laman blog saya ini. Walhal cukup bayak bahan untuk dikongsikan bersama dalam blog ini. Tapi apakan daya kerja-kerja di ofis multimedia ini kerap datang dan pergi dengan begitu kerap. Ada satu masa akan outstation luar kawasan, masa yang lain pula dengan kerja-kerja post production. Tapi yang paling saya minat dalam kerja saya untuk dijadikan fokus secara detail ialah video editing dan rakaman audio samada rakaman voice over atau muzik. Sangat seronok dan tidak stress. Yang lain-lain seperti animasi mungkin akan menambahkan beban! Semakin meningkat usia ini, nak buat multitask pun dah agak tumpul, sebabnya ialah expertise saya adalah seperti apa yang saya sebutkan tadi..tambah sikit, on location shooting. Maksud on location shooting ni ialah bukannya shooting Pensyarah tengah mengajar dalam kelas, tengah bagi talk dalam kursus atau bengkel. Bukan! Kerana shooting sedemikian hanya gunakan sebijik atau 3 bijik kamera yang dikawal oleh switcher ataupun hanya master camera sahaja. Ianya lebih kepada beauty shot yang mahukan kepada movement camera, penggunaan crane dan yang lain. Nak dapatkan visual kreatif dalam shooting video bukan setakat berdasarkan skrip/storyboard semata-mata tapi pada masa yang sama melihat keadaan sekeliling bagaimana nak adapt dengan situation dan jadikannya nampak lebih menarik.

Ok..aku dah semakin ke laut dengan penulisan aku sekarang ini! Yahhh...mari kembali ke darat! :p

Mari kita hayati dahulu teaser video Sejarah Johor dalam Pelbagai Perspektif

Sebenarnya team multimedia production CTL, UTM amat berbesar hati kerana dapat menjalankan temubual dengan seorang Pensyarah, Pengkaji Sejarah Johor dan juga Penulis buku Sejarah Johor dalam Pelbagai Perspektif iaitu Dr. Kassim Thukiman. Rakaman tersebut telah dijalankan pada tahun 2012 dahulu tapi tak muncul pulak dalam blog aku ini. Entah kenapa boleh terlupa..oh mungkin waktu mula-mula menulis blog ini dahulu aku sangatlah sakan tentang pulau tioman dan sekitarnya. Sampaikan hasil kerja ini pun boleh lupa nak share! Ciss..tapi tak mengapa. Kali ini share! 

Kami menjalankan rakaman ini di PSZ, UTM. Sebelum rakaman dijalankan, kami dapatkan terlebih dahulu butiran diri Dr. Kassim dan hasil karya beliau yang lain. Di samping itu setelah membaca kandungan buku Sejarah Johor tersebut, kami juga harus dapatkan footage bersesuaian dengan hasil temuramah yang dijalankan. Makanya, team kami pun dapatkan kebenaran bertulis dari Pengurus untuk jalankan rakaman footage sekitar bandaraya Johor Bahru. Alhamdulilah..memang best kerjasama ni! Tapi nak diceritakan semula bagaimana boleh dapat idea untuk temuramah Dr. Kassim, saya terlebih dahulu ambil peluang untuk kerja part-time di kedai buku UTM yang terletak di Senai Airport iaitu UTMFaces. Jadinya, hari sabtu atau ahad akan kerja di situ dari pagi sampai petang/tengahari. Dalam UTMFaces saya dikelilingi oleh produk-produk UTM terutamanya hasil karya Pensyarah UTM. (tapi aku kerja part time di situ hanya sementara). Belek punya belek buku-buku tersebut akhirnya membuahkan idea..ting! Light Bulb! Aha..dapat idea dah! Bukankah bagus kalau dapat temuramah para penulis buku tersebut supaya dapat buat marketing dengan cara yang baik supaya dapat tambahkan hasil jualan buku? Begitulah cara kita nak buat marketing! Bukan tunggu siapa nak beli walaupun diketahui buku-buku tersebut adalah dalam kategori akademik dan kumpulan sasarannya juga adalah staf akademik! Bagi saya tidak! Jikalau kena cara bagaimana nak promote buku dengan membuat temuramah penulis buku ataupun intro video marketing yang boleh jual, saya pasti akan datang para pembeli kepada pihak yang menjualnya. Interview penulis tersebut tidaklah perlu lama, cukuplah 5-10 minit untuk memperkenalkan buku tersebut dan mengapa perlu beli!

Dan satu lagi, mungkin bagi aku kalau tidak dapat keluarkan idea bagai nak meletup kepala ni! Maknanya...aku ada idea untuk disampaikan tapi disebabkan projek video sebegini amat jarang dapat dilakukan, maka boleh jadi beku dan hilang begitu sahaja! Arghh...please! If you want to use my strength and idea, pleaseee and pleaseee use me!! Aku tak nak idea terbuang begitu sahaja! ;)Tetapi untuk video temuramah ini bukanlah video promosi yang aku nukilkan di perenggan atas tadi. Ianya berkaitan keseluruhan buku tersebut dan ditemuramah lebih kurang 44 minit durasi video. Agak panjangkan? Kalau nak promo harus pendek durasinya.

Baiklah..nikmati video ini dari kami Multimedia Production Team, CTL, UTM. Kenali negeri anda negeri Johor!

Wassalalam..
Jeffri Abdul Rahman@Idris
Multimedia Producer | V.O. Recording and Mixing | Cinematographer


Share:

0 comments:

Post a Comment